Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016






στα σοβαρά και στ' αστεία
(και τούμπαλιν)



Μέρες, κάπου στα τέλη του Μάρτη του 1998. Η Καβάλα σε ένταση. Στα δικαστήρια της πόλης, διεξάγεται η δίκη του Άκη Πάνου, που κατηγορείται για τη δολοφονία του συντρόφου της κόρης του Ελευθερίας. 
Σπουδαίοι δικηγόροι, καλλιτέχνες, καθημερινοί άνθρωποι, λάτρεις και πολέμιοι του σημαντικού μουσικού δημιουργού, συρρέουν καθημερινά στο δικαστικό μέγαρο (ε, δεν το 'λεγες και τέτοιο τότε) της Καβάλας. 
Η συνάδελφος που έχει στην ευθύνη της το θέμα, ξημεροβραδιάζεται στα δικαστήρια να ακούει καταθέσεις, να ζητάει απόψεις, να μπερδεύεται σε πηγαδάκια για να μάθει όσα παραπάνω γίνεται ώστε να παραδίδει ολοκληρωμένο ρεπορτάζ, κάθε μέρα της πολύκροτης δίκης.

Τίποτα το περίεργο μέχρι εδώ' οι περισσότεροι δημοσιογράφοι, το ίδιο έκαναν. Η δικιά μας όμως, είχε μια ιδιαιτερότητα: περίμενε το πρώτο της παιδί. Δεν ξέραμε βέβαια ποιο μήνα της εγκυμοσύνης της διήνυε (επειδή ήταν πάντα ένα ψιλόλιγνο κορίτσι, απλώς φαινόταν ότι πήρε μερικά κιλά), αλλά το ότι δεν είχε κάνει ακόμα χρήση της άδειας που δικαιούνταν για να οδεύσει προς το μαιευτήριο ξεκούραστη, απέκλειε την πολύ πολύ προχωρημένη εγκυμοσύνη.

Και φτάνουμε στην τελευταία μέρα της δίκης και στην ετυμηγορία δικαστών και ενόρκων.

Ισόβια. Χωρίς ιδιαίτερα ελαφρυντικά και χωρίς να του αναγνωριστεί ο έντιμος πρότερος βίος και η πολιτιστική του προσφορά.

Η κοπελιά μας έρχεται, παραδίδει το ρεπορτάζ της και φεύγει. Αύριο έχει να γράψει κι ένα σωρό άλλα: λεπτομέρειες, παραλειπόμενα, αντιδράσεις κλπ.

Αντί γι αυτήν όμως, την άλλη μέρα μας ήρθε μια χαρμόσυνη είδηση: η κοπελιά μας γέννησε φυσιολογικά ένα υγιέστατο κοριτσάκι.

Ε; σιγά να μη γεννούσε πριν ολοκληρώσει την αποστολή της.
Αστειεύομαι βέβαια, αλλά να, υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που εκπλήσσουν με το πείσμα, τη δύναμη και το μεράκι τους. Το οποίο μεράκι, αποδεικνύεται κι αναδεικνύεται, ακόμα κι όταν...παίζουν. 

Κι όλος αυτός ο πρόλογος κι η αναδρομή σε ιστορικά κι ανθρώπινα γεγονότα, για να αιτιολογήσω την αντιγραφή ενός εκπληκτικού και... πριβέ ρεπορτάζ που έγραψε αυτή η κοπέλα και που το διαβάζω συχνά όταν θέλω να... ισιώσω τη διάθεσή μου. 

Για την ιστορία, πρέπει να πω ότι, όταν αποχώρησα από την εργασία μου, οι συνάδελφοί μου όλοι, μου έκαναν (ανάμεσα στα άλλα θαυμάσια) κι ένα ξεχωριστό δώρο, που είναι ό,τι πιο πολύτιμο έλαβα ως τώρα. Έφτιαξαν ένα οκτασέλιδο φύλλο στο σχήμα και στο στήσιμο της "Ε", με ρεπορτάζ, ειδήσεις, σχόλια, αγγελίες, απόψεις κι ό,τι τέλος πάντων περιέχει μια κανονική εφημερίδα, με την εξής λεπτομέρεια: Όλα τα θέματα αναφέρονταν σε μένα και φυσικά κατέχω το μοναδικό αντίτυπο, γιατί ήταν μόνο για μένα.

Ολόκληρο το φύλλο είναι ένα διαμάντι από κάθε άποψη. Δυστυχώς, δεν μπορώ να μεταφέρω τα φωτορεπορτάζ και τα φωτομοντάζ (μιλάμε για τρελό γέλιο) ούτε βέβαια και ολόκληρη την εφημερίδα (ούτε  και το έχω σκοπό βεβαίως, μια και τα κείμενα είναι μόνο δικά μας -συναισθηματικά κι αγαπησιάρικα).

Ξεχώρισα δυο ρεπορτάζ όμως, κυρίως για το χιούμορ, αλλά και τη... δημοσιογραφική αρτιότητά τους. Το ένα είναι της Βασιλικής (ναι, της πεισματάρας και δυναμικής που δούλευε μέχρι να γεννήσει) και το άλλο του Άγγελου (ίσως κάποια στιγμή να αντιγράψω και αυτό του Άγγελου)  .

και πάμε στο ρεπορτάζ της Βασιλικής (για να ξέρετε ότι δεν υπερβάλλω όταν λέω ότι τα περισσότερα παιδιά εκεί μέσα ήταν διαμάντια):



(υπέρτιτλος) Αναζητώντας τη Δέσποινα

(τίτλος) Το μυστηριώδες άτομο 
που ξεπέρασε το σκόπελο 
του Ασφαλιστικού

(υπότιτλος) Αναταραχή επικρατεί στους κόλπους 
του υπουργείου Κοινωνικής Απασχόλησης, 
ενώ ειδικοί "ράμπο" έχουν εξαπολυθεί
για να διαλευκάνουν την υπόθεση   


Αγνοείται από τις 15 Ιανουαρίου η δημοσιογράφος κι αρχισυντάκτρια της εφημερίδας "Εβδόμη" Δέσποινα Δαλέλου.
Η εξαφάνιση - μυστήριο έχει δημιουργήσει πολλές απορίες στους συναδέλφους της, που, αν και ερεύνησαν εξονυχιστικά το γραφείο και το σκληρό δίσκο του ηλεκτρονικού υπολογιστή της δεν κατάφεραν να βρουν το παραμικρό στοιχείο.
Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι η γνωστή δημοσιογράφος κατάφερε με μια "καταδρομική ενέργεια" να παρακάμψει τον γνωστό αντιλαϊκό νόμο περί συνταξιοδοτήσεων, που μετά κόπων και βασάνων κατάφερε το κράτος να εφαρμόσει, παρά τον ξεσηκωμό πάντων των εργατών, υπό τους ήχους του γνωστού αγωνιστικού ύμνου "πάγωσε η τσιμινιέρα..."  
Για το λόγο αυτό, αναταραχή επικρατεί στους κόλπους του υπουργείου Κοινωνικής Απασχόλησης, ενώ ειδικοί "ράμπο" έχουν εξαπολυθεί για να διαλευκάνουν την υπόθεση, μια και το υπουργείο σε καμία περίπτωση δεν θέλει να αποτελέσει η Δέσποινα το "κακό"  παράδειγμα και να ηγηθεί μιας φουρνιάς νέων που τόλμησαν να βγουν στη σύνταξη πριν συμπληρώσουν το το 123ο έτος της ηλικίας τους κι ενώ μέχρι τότε απολάμβαναν τη  χαρά της εργασίας.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς σχετικά απάντησε: "Η κυβέρνηση δεν είχε καμία ανάμιξη. Άλλη ερώτηση..." 
Σε τηλεγράφημά του το Reuters αναφέρει πως αυτόπτες μάρτυρες είδαν φορτηγό μεταφορικής εταιρείας να ξεφορτώνει έξω από το σπίτι της  υλικό υλικό καταδύσεων, σκι θαλάσσης αλλά και χιονιού, κάτι που μπερδεύει ακόμη περισσότερο το κουβάρι των εξελίξεων.
Σχετικό βίντεο από την εκφόρτωση του "ύποπτου" υλικού διακοπών, ελήφθη με κρυφή κάμερα και αναμένεται να μεταδοθεί από την εκπομπή "Αποδείξεις και για την συνταξιοδότηση Δαλέλου".

(μεσότιτλος) Μπαχάμες ή Ελβετία;

Ανώνυμος ταχυδρόμος, άφησε να διαρρεύσει η πληροφορία ότι στο κέντρο διαλογής των ΕΛΤΑ Καβάλας έφτασε καρτ ποστάλ με τα  στοιχεία της Δέσποινας στο χώρο του αποστολέα. Ο εν λόγω μάρτυρας - ο οποίος δεν θέλησε να αποκαλύψει την ταυτότητά του- υπογράμμισε πως το γραμματόσημο που έχει επικολληθεί, προέρχεται από την Κούβα. 
Μάλιστα, στην εκπομπή "Φως στο τούνελ" η Αγγελική Νικολούλη έδωσε σχετικές πληροφορίες αναφέροντας πως η Δ. εθεάθη να κρατάει Mojito και να καπνίζει Cohiba, έχοντας μόλις εξέλθει από πισίνα, παρέα με μελαμψό Λατίνο παίδαρο (σ.σ.: γι αυτό δεν πήγαινε ποτέ στο... Μέγαρο;;;) .
Άλλες πληροφορίες -που ωστόσο δεν έχουν ακόμη διασταυρωθεί- αναφέρουν ότι άτομο που της ομοιάζει, εθεάθη σε γνωστό σαλέ της Ελβετίας, αλλά οι μπουρμπουλήθρες από το spa και ο ατμός από τη σάουνα που το περικύκλωναν, δεν κατέστησαν δυνατή την πλήρη αναγνώρισή του. 
Τέλος, να σημειώσουμε ότι το ΠΑΜΕ διοργανώνει πικετοφορία διαμαρτυρίας στις 7 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία, με σύνθημα "Αφήστε τη Δαλέλου να χαρεί τη σύνταξή της" ενώ με εκτενές άρθρο της στο Ριζοσπάστη, η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα αναλύει τη χαρά της σύνταξης, αλλά και τη νοσταλγία των συναδέλφων της Δ.Δ. για τις στιγμές που πέρασαν μαζί όλα τα προηγούμενα χρόνια.

(υπογραφή) Βασιλική Λιοτάκη

δεν ξέρω πού βρίσκεται αυτή τη στιγμή η Βασιλική και πώς βιοπορίζεται (μεγαλώνοντας δυο παιδιά μόνη της). Ξέρω όμως ότι δεν εργάζεται ως δημοσιογράφος, μια και όταν της δόθηκε η ευκαιρία να επιστρέψει στη σπαραγμένη "Ε", δεν δέχτηκε να προδώσει τον αγώνα της ίδιας και των συναδέλφων της. 

και ξέρω ακόμα, ότι είναι πολύ κρίμα να στερείται η δημοσιογραφία τη γνώση και το ταλέντο ενός χαρισματικού ανθρώπου 

   



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου